II. Aşkıncılık
III. Transandantalizmin Temel Kavramları
IV. Aşkıncılar
V. Transandantalizme Yönelik Eleştiriler
VI. Transandantalizmin Tesiri
VII. Edebiyatta Aşkıncılık
VIII. Sanatta Aşkıncılık
IX. Müzikte Aşkıncılık
Sık Sorulan Sorular
Soyut Sanat | Amerikan Sanatı |
---|---|
|
|
Maneviyat | Aşkıncılık |
|
|
Görsel Sanatlar | Özellikler |
|
|
II. Aşkıncılık
Transandantalizm, 1830'larda ABD Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan felsefi bir hareketti. Alman İdealizmi, Romantizm ve Şark dinlerinden etkilenmişti. Transandantalistler, kişinin tanrısal olanı direkt deneyimleyebileceğine ve tabiat ananın Allah'nın bir tezahürü olduğuna inanıyorlardı. Aydınlanma Çağı'nın materyalizmini ve rasyonalizmini reddettiler ve bunun yerine sezgiye ve psikolojik deneyime vurgu yaptılar.
III. Transandantalizmin Temel Kavramları
Aşkıncılığın temel kavramları şunlardır:
- Her şeyde mevcut olan daha yüksek bir güce olan itikat
- Tabiatın tinsel esin kaynağı olduğuna dair itikat
- Her kişinin özünde iyi olduğuna ve kendini gerçekleştirme kabiliyetine haiz olduğuna dair itikat
- Informasyon ve gerçeğin gerisinde koşmanın insan gelişimi için elzem olduğuna dair itikat
- Topluluğun ortaklaşa iş ve karşılıklı desteğe dayalı olması gerektiği inancı
IV. Aşkıncılar
Transandantalistler, 1830'larda ve 1840'larda etken olan bir öbek Amerikalı felsefeci, yazar ve entelektüeldi. Alman felsefeci Immanuel Kant'tan etkilenmişlerdi ve insanların deneyimden bağımsız, doğuştan gelen bir informasyon kapasitesine haiz olduğuna inanıyorlardı. Ek olarak tabiat ananın psikolojik bir esin kaynağı olduğuna inanıyorlardı ve sosyal reformu savunuyorlardı.
En meşhur aşkıncılar içinde Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau ve Margaret Fuller yer alır.
V. Transandantalizme Yönelik Eleştiriler
Transandantalizm birçok açıdan eleştirilmiştir. Birtakım eleştirmenler bunun fazlaca bireyselci bulunduğunu ve sosyal ve politik kurumların önemini göz ardı ettiğini ileri devam etmiştir. Ötekiler bunun fazlaca idealist bulunduğunu ve insan doğasının realist bir açıklamasını sağlamadığını ileri devam etmiştir. Ötekiler ise bunun fazlaca karamsar bulunduğunu ve gelecek için ümitli bir vizyon sunmadığını ileri devam etmiştir.
Bu eleştirilere karşın, Transandantalizm Amerikan düşüncesi ve kültürü üstünde mühim bir etkiye haiz olmuştur. Birçok mühim yazınsal ve sanat içerikli harekete esin kaynağı olmuş ve Amerikan bireyselcilik, maneviyat ve kişi ile dünya arasındaki ilişki anlayışını şekillendirmeye destek olmuştur.
VI. Sanatta Aşkıncılık
Transandantalizm, 1830'larda ABD Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan felsefi bir hareketti. Sezginin ve psikolojik deneyimin akıl ve mantıktan daha mühim bulunduğunu altını çizdi. Transandantalistler, naturel dünyanın Allah'nın bir tezahürü olduğuna ve insanların tabiat vasıtasıyla tanrısal olanla irtibat kurabileceğine inanıyorlardı.
Transandantalizm, Amerikan sanatı üstünde mühim bir etkiye sahipti. 19. yüzyılın birçok Amerikan sanatçısı, hareketin sezgi ve psikolojik deneyime vurgu yapmasına alaka duydu. Sanatlarını kendi psikolojik inançlarını anlatım etmek ve insanoğlu ile naturel dünya arasındaki ilişkiyi keşfetmek için kullandılar.
Transandantalizmden etkilenen en meşhur Amerikan sanatçılarından bazıları Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau ve John Muir'dir. Bu sanatçıların tamamı eserlerini tabiat, maneviyat ve Amerikan manzarası temalarını keşfetmek için kullandılar.
Transandantalizm, 19. asır süresince ve 20. yüzyılda Amerikan sanatı üstünde büyük bir tesir olmaya devam etti. Amerikan sanatı üstünde kalıcı bir tesir bırakan mühim bir harekettir.
VII. Sanatta Aşkıncılık
Transandantalizm, Amerikan felsefesi ve edebiyatında sezginin ve psikolojik deneyimin akıl ve mantıktan daha mühim bulunduğunu vurgulayan bir hareketti. Aydınlanma Çağı'nın materyalizmine ve rasyonalizmine karşı bir tepkiydi ve her şeyin donanması ve insan mükemmelliği potansiyeline olan inancı teşvik etti.
Transandantalizm, Amerikan sanatı üstünde mühim bir etkiye sahipti ve son zamanların birçok sanatçısı bu fikirden esin aldı. Bu sanatçılar, psikolojik inançlarını anlatım etmek için çoğunlukla soyut formlar ve teknikler kullandılar ve doğayı çoğunlukla bir esin ve yenilenme deposu olarak resmettiler.
Transandantalizmle ilişkilendirilen en meşhur Amerikalı sanatçılardan bazıları Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau ve John Muir'dir. Bu sanatçıların tamamı eserlerini tabiat, maneviyat ve Amerikan manzarası temalarını keşfetmek için kullandılar.
Transandantalizm, 19. ve 20. yüzyıllar süresince Amerikan sanatını etkilemeye devam etti ve Georgia O'Keeffe, Mark Rothko ve Jackson Pollock benzer biçimde sanatçıların çalışmalarında görülebilir. Bu sanatçıların tamamı, kendi benzersiz psikolojik vizyonlarını anlatım etmek için soyut formlar ve teknikler kullandılar.
Aşkıncılık, Amerikan sanatı üstünde mühim bir etkiye haiz olmaya devam ediyor ve fikirleri günümüz sanatçılarına esin vermeye devam ediyor.
VIII. Sanatta Aşkıncılık
Transandantalizm, 1830'larda başlayıp 1860'lara kadar idame eden Amerikan felsefesi ve edebiyatındaki bir hareketti. Alman Romantizmi ve Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau ve öteki Amerikan transandantalistlerin yazılarından etkilenmişti.
Transandantalistler, kişinin tanrısal olanı direkt deneyimleme kabiliyetine haiz olduğuna ve tabiat ananın psikolojik ilhamın bir deposu olduğuna inanıyorlardı. Aydınlanma Çağı'nın materyalizmini ve rasyonalizmini reddettiler ve bunun yerine sezginin ve duygunun önemini vurguladılar.
Transandantalistler sanatla da ilgileniyorlardı ve birçoğu sanatçıydı. Sanatın, psikolojik gerçekleri kelimelerin yapamayacağı bir halde anlatım edebileceğine inanıyorlardı.
En meşhur transandantalist sanatçılardan bazıları şunlardır:
- Ralph Waldo Emerson
- Henry David Thoreau
- Thomas Cole
- Frederic Edwin Kilisesi
- Albert Bierstadt
Bu sanatçılar, aşkıncı inançlarını yansıtan resimler yarattılar. Doğayı çoğunlukla duygusal ve idealize edilmiş bir halde tasvir ettiler ve resimlerini naturel dünyaya duydukları hayranlığı ve insan ruhunun gücüne olan inançlarını anlatım etmek için kullandılar.
Transandantalist sanat, Amerikan sanatının gelişiminde mühim bir rol oynamıştır. O son zamanların geleneksel bilimsel nitelikli sanatından daha anlatım edici ve daha spiritüel olan yeni bir fotoğraf stilinin yaratılmasına destek olmuştur.
Transandantalist sanat günümüzde de etken olmaya devam ediyor. Birçok çağıl sanatçıya esin kaynağı oldu ve sanat ile maneviyat arasındaki ilişkiyle ilgilenen insanoğlu için bir esin kaynağı olmaya devam ediyor.
IX. Müzikte Aşkıncılık
Transandantalizm, 1830'larda ABD Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan felsefi bir hareketti. Sezginin ve deneyimin akıl ve mantıktan daha mühim bulunduğunu altını çizdi ve tabiat ananın ve kişinin önemini altını çizdi. Transandantalistler, herkesin kendisini tanrısal olana bağlayan benzersiz bir iç ışığa haiz olduğuna ve sanatın bu iç ışığı anlatım etmek için kullanılabileceğine inanıyorlardı.
Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau ve Walt Whitman dahil olmak suretiyle birçok Amerikalı besteci Transandantalizm'den etkilenmiştir. Bu besteciler doğadan, bireyden ve psikolojik hakikat arayışından esin alan müzikler yazmışlardır.
Transandantalist müziğin en meşhur örneklerinden biri Charles Ives'ın senfonik şiiri “Walden”dır. “Walden”, Thoreau'nun aynı isimli eserinden uyarlanmıştır ve tabiat ananın güzelliğini ve yalnızlığını andırır. Müzik bununla beraber psikolojik özlemle doludur ve Transandantalistlerin kişinin önemine olan inancını anlatım eder.
Transandantalist müziğin öteki örnekleri içinde Aaron Copland'ın “Appalachian Spring”, Charles Ives'ın “The Unanswered Question” ve Samuel Barber'ın “Spirituals for Strings” sayılabilir. Bu müzik parçalarının tamamı Transandantalistlerin tabiat ananın, kişinin ve psikolojik gerçeğin arayışının önemine olan inancını yansıtır.
Transandantalist müzik, Amerikan müzik tarihinin benzeri olmayan ve mühim bir parçasıdır. Güzellik, esin ve tinsel özlemle dolu bir yaratı bütünüdür.
S: Transandantalizm nelerdir?
A: Transandantalizm, 19. yüzyılda ABD Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan felsefi bir harekettir. Sezginin ve psikolojik deneyimin akıl ve mantıktan daha mühim bulunduğunu vurgular.
S: Transandantalizmin birtakım temel kavramları nedir?
A: Transandantalizmin birtakım temel kavramları içinde bütün insanlarda tanrısal bir kıvılcım olduğuna inanmak, tabiat ananın önemi ve herkesin kendi vicdanını takip etmesi ihtiyaç duyulan bir kişi olduğu fikri yer alır.
S: Meşhur Transandantalistler kimlerdir?
A: Meşhur Aşkıncılar içinde Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau ve Margaret Fuller yer alır.
0 Yorum