II.Gotik Manastırlar
III. Gotik Manastırların Mimarisi
IV. Gotik Manastırların Özellikleri
V. Meşhur Gotik Manastırlar
VI. Gotik Manastırların Toplumdaki Görevi
VII. Gotik Manastırların Gerilemesi
VIII. Çağıl Kültürde Gotik Manastırlar
IX.
Popüler Sorular
* kapalı renkler
* gotik mimari
* manastır avlusu
* canlı renkler
* ortaçağ sanatı
“Cloistered Colors: Vibrant Scenes in Gothic Monastic Courtyards” için arama icra eden kişiler, Linda S. Ferber'in “Cloistered Colors: Vibrant Scenes in Gothic Monastic Courtyards” isimli kitabı hakkındaki informasyon arıyorlar. Kitabın içinde ne olduğu, yazarı yahut manastır avlularının zamanı hakkındaki daha çok informasyon edinmekle ilgileniyor olabilirler. Ek olarak manastır avlularının resimlerini yahut videolarını da arıyor olabilirler.
Antet | Hususiyet |
---|---|
Manastır Renkleri | Gotik Manastır Avlularında Canlı Görüntüler |
Gotik Mimari | Sivri kemerler, nervürlü tonozlar, uçan payandalar |
Manastır Avlusu | Manastırlarla çevrili aleni hava alanı |
Canlı Renkler | Gotik manastırların dekorasyonunda kullanılan varlıklı renkler |
Ortaçağ Sanatı | Orta Yüzyıl'da yaratılan resimler, heykeller ve öteki sanat eserleri |
II.Gotik Manastırlar
Gotik manastırlar, 12. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar olan Orta Yüzyıl'ın Avrupa'sında gelişen bir tür manastır mimarisiydi. Yükselen kemerleri, nervürlü tonozları ve karmaşa vitray pencereleriyle karakterize ediliyorlardı. Gotik manastırlar çoğu zaman uzak yerlerde inşa ediliyordu ve çevredeki bölge için öğrenme ve kültür merkezleri olarak hizmet ediyorlardı.
III. Gotik Manastırların Mimarisi
Gotik manastırların mimarisi, yükselen kemerleri, nervürlü tonozları ve uçan payandalarıyla karakterize edilir. Bu özellikler, daha büyük ve daha karmaşa binaların inşasına imkan sağlamış oldu ve ek olarak manastırların ayırt edici görünümüne katkıda bulunmuş oldu.
Gotik manastırların yükselen kemerleri sivri kemerlerin kullanımıyla olası olmuştur. Sivri kemerler yuvarlak kemerlerden daha güçlüdür ve daha geniş duvar örgüsü açıklıklarına izin verir. Gotik manastırların nervürlü tonozları da güçlerine katkıda bulunmuştur. Nervürlü tonozlar, birbirine bağlı bir takım kemerden kaynaklanır ve çatının ağırlığını yapı süresince eşit halde dağıtmaya destek olurlar.
Gotik manastırların uçan payandaları, binanın duvarlarını sabitlemeye destek olan bir tür dış destektir. Uçan payandalar, binanın haricinde bulunan sütunlar tarafınca desteklenen kemerlerdir. Çatının ve duvarların ağırlığını yere aktarmaya destek olurlar ve ek olarak duvarların çökmesini önlemeye destek olurlar.
Gotik manastırların mimarisi, ortaçağ mimarlarının yaratıcılığının ve becerisinin bir kanıtıdır. Bu binalar, onları inşa eden rahiplerin inancının ve bağlılığının güzel ve kalıcı bir kanıtıdır.
IV. Gotik Manastırların Özellikleri
Gotik manastırlar, yükselen kemerleri, karmaşa oymaları ve renkli vitray pencereleriyle karakterize edilir. Çoğu zaman büyük manastırlar ve avlularla büyük ölçekte inşa edilirler. Gotik bir manastırın içi çoğu zaman iki ana parçaya ayrılır: manastır ve kilise. Manastır, bir avluyu çevreleyen kapalı bir yürüyüş yoludur. Çoğu zaman meditasyon ve yakarma için kullanılır. Kilise, manastırda yaşayan rahipler ve rahibeler için ana yakarma yeridir. Çoğu zaman yüksek tavanlı ve yükselen kemerlere haiz büyük, etkisi altına alan bir yapıdır. Gotik manastırlar çoğu zaman dini sahneleri tasvir eden güzel vitray pencerelerle dekore edilmiştir. Ek olarak fotoğraf, heykel ve duvar halıları benzer biçimde muhtelif dini sanat eserlerine de ev sahipliği yaparlar.
V. Meşhur Gotik Manastırlar
İşte en meşhur Gotik manastırlardan bazılarının sıralaması:
* Chartres Katedrali Fransa'nın Chartres kentinde
* Paris Notre Dame'ı Fransa'nın Paris kentinde
* Westminster Manastırı Londra, İngiltere'de
* Santiago de Compostela Santiago de Compostela, İspanya'da
* Bologna Katedrali İtalya'nın Bologna kentinde
6. Sorular ve Cevaplar
Linda S. Ferber'in “Manastır Renkleri: Gotik Manastır Avlularında Canlı Görüntüler” isimli kitabı hakkındaki sıkça sorulan birtakım sorular şunlardır:
VII. Gotik Manastırların Gerilemesi
Gotik manastırların gerilemesi 15. yüzyılda muhtelif etkenlerin kararı olarak başladı.
Evvela Avrupa'da milyonlarca insanoğlunun ölümüne neden olan Kara Ölüm, rahip ve rahibe sayısında ciddi bir düşüşe niçin oldu.
İkincisi, 16. yüzyılda süregelen Protestan Reformu, Protestan ülkelerdeki birçok manastırın kapatılmasına yol açtı.
Üçüncüsü, Rönesans ve Aydınlanma çağının yükselişi manastır yaşamının popülaritesinin azalmasına yol açtı.
Bu etkenlerin nihayetinde Avrupa'da Gotik manastırların sayısı 15. yüzyıldan itibaren hızla azaldı.
18. yüzyıla gelindiğinde Avrupa'daki Gotik manastırların bir çok terk edilmiş yahut yıkılmıştı.
Sadece birkaç Gotik manastır ayakta kalmayı başarmış ve bugün de mühim simge yapılar ve gezinsel bölgeler olmaya devam etmektedirler.
Çağıl Kültürde Gotik Manastırlar
Gotik manastırlar muhtelif çağdaş sanat, edebiyat ve film eserlerinde yer almaktadır.
Birtakım örnekler şunlardır:
- Umberto Eco’nun 14. yüzyılda bir Benediktin manastırında geçen “Gülün Ismi” isimli romanı.
- Victor Hugo'nun aynı isminde romanından uyarlanan Disney yapımı “Notre Dame'ın Kamburu” filmi.
- Günahkarlar ve azizlerin fantastik dünyasını tasvir eden Hieronymus Bosch'un “Dünyevi Zevkler Bahçesi” isimli tablosu.
Bu sanat ve edebiyat eserleri, Gotik manastırların gizem, güzellik ve vehamet mekanı olarak imajının popülerleşmesine destek olmuştur.
Gotik manastırlar bununla beraber çağdaş filmlere ve tv dizilerine de ev sahipliği yapmıştır; bunlara mesela “Tudorlar” dizisi ve “Da Vinci Şifresi” filmi gösterilebilir.
Popüler kültürün bu eserleri, Gotik manastırların zamanı ve mimarisinin daha geniş kitlelere ulaşmasına destek olmuştur.
Gotik manastırlar ortaçağ topluluğunun mühim bir parçasıydı. Öğrenme, sanat ve kültür merkezleriydi. Ek olarak ekonomide ve yeni teknolojilerin geliştirilmesinde mühim bir rol oynadılar. Bir çok Gotik manastır artık mevcut olmasa da, mirasları ürettikleri mimari, sanat ve edebiyatta yaşamaya devam ediyor.
* “Manastır Renkleri: Gotik Manastır Avlularında Canlı Görüntüler” nelerdir?
Linda S. Ferber'in “Manastır Renkleri: Gotik Manastır Avlularında Canlı Görüntüler” isimli kitabı, manastır avlularının tarihini ve sanatını inceliyor.
* Linda S. Ferber kimdir?
Linda S. Ferber, California Üniversitesi, Berkeley'de sanat tarihçisi ve profesördür. “Cloistered Colors: Vibrant Scenes in Gothic Monastic Courtyards” ve “The Art of Medieval Monasteries” dahil olmak suretiyle ortaçağ sanatıyla alakalı birkaç kitabın yazarıdır.
* Gotik manastır avlularının özellikleri nedir?
Gotik manastır avluları, aleni ve havadar tasarımları, renkli fayans ve mozaiklerin kullanması, karmaşa oymalar ve heykellerle karakterize edilir.
0 Yorum